verslag  31

datum 12 februari    temperatuur : 24
fietsen  8500 km - Trein 1200 - Bus 4182 - Liften 428 - vliegen 2000 - boot 75
standplaats : esteli

 fotos 31e verslag

 

6 februari -9 febuari

Vandaag richting de kust in El Salvador. Cuco is een veel genoemde badplaats dus daar maar eens even kijken.
Helemaal allen hoeft ook weer niet.
Ik kwam aan in het weekend en was inderdaad niet alleen. Wel in het hostel waar ik alleen in de slaapzaal lag. Op het strand was het een enorme drukte met alle salvadorianen die het weekend uit waren. Het was dan ook ondertussen tegen de 7 graden geworden. Op zich helemaal gezellig, maar wat maken die gasten een klerezooi van hun land en dus ook het strand. Vooral het achter je neerdonderen van plastic ergert me enorm. Ze hebben ook geen ide dat het niet goed is denk ik want iedereen doet het en niemand zegt er iets van. ERGERNIS nr 1 voor Jan Mulder....

Maar goed het werd zondagavond en al veel rustiger en na met 2 mannen een paar pilsjes te heben gedronken in een starndtentje was het strand leeg.
Dit bleef ook op maandag en dinsdag zo. Het hostel had nog een andere locatie verder aan het starnd met een zwembad en hangmatten waar ik overdag kon hangen. Dat was wel lekker "chillen" natuurlijk en op dinsdag had ik ook het geluk dat er een grote schildpad het starnd op kroop en zijn (haar?) eieren ging leggen. Er stonden 3 mannen uit het dorp bij en toen ik vroeg wat ze met de eieren ginegn doen begreeik niet helemaal wat ze zeiden, maar ik begreep dat ze erg lekker waren en vol met proteinen. Een andere man die erbij kwam met een plastic bak zei dat de eieren werden opgegraven en ergens anders weer in het zand gingen zodat de kleine schildpadjes naar zee konden. ( asl ze voor die tijd niet worden opgevreten door zeevogels. )
wel kregen de andere mannen ieder ongeveer 5 eieren mee. En dit is mestal de manier waarop men er mee omgaat.
Later hoorde ik in een strandtentje dat de eieren 1 dollar per stuk deden en als er dan rond de 90 in het zand liggen is dat natuurlijk mooie handel.

De laatse avond een lekkere dooie vis gegeten om daarna in een helemaal leeg hostel te komen.

10 februari

Na eesrt 's morgens Lisette, de eigenaresse opgespoord te hebben en mijn deposito en geannuleerde nachten teruggehad te hebben ben ik op de bus naar het einddoel Tegucipalga gestapt. Het zou een lange reis worden met een grensovergang naar Honduras. 's Morgens rond 9 uur vertrokken en uiteindelijk kwam ik om  4 uur in Tegucipalga  aan. De grens ging makkelijk, 3 euro betalen en ik kon door. Wel moesten er in dit geval vingerafdrukken worden genomen en een foto worden gemaakt. Maar ja, tussen alle criminelen val ik toch niet op.....
Het was wel flink koud in Tegucipalga  en ik ging dus maar om een deken vragen, 's morgens 30 graden en 's avonds 17 !!, maar het enige wat hij had was een extra laken. Uiteindelijk werkte dat wel.

11 februari

In een stad met 2 miljoen inwoners ( volgens de taxichauffeur) en volgens wikipedia 1,2 miljoen in 2009 wil ik niet te lang blijven dus op weg naar Esteli.
Waar in d e andere landen je makkelijk met dollars terecht kon, raakte je ze in Honduras moeilijk kwijt. Oinnen bij een automaat lukte ook niet dus wisselen in het hotel. Gewapend met 30 dollar en 250 lempiras dus op weg, moest genoeg zijn voor de bussen naar Esteli in Nicaragua.
Een hele mooie rit door Honduras, waar ik eigenlijk helemaal niet heen wilde, voor een doorreis naar Nicaragua door een hoog berglandschap.
Bij de grens moest ik nog een keer betalen om Honduras te verlaten en bij de grens van Nicaragua kon ik mijn laatste geld inleveren, wat net niet genoeg was maar dat vonden ze wel goed. Er was verderop een bank dus daar kon ik geld pinnen.....
!00 meter over de grens stond er een officiele mevrouw en zei dat ik 1 dollar gemeentebealsting moest betalen, ook na mijn protest en uitleg dat ik geld voor de bus nodig had. (De beloofde bank was 22 km verderop.. :) ). Uiteindeindelijk zag ik nog een dollar zitten (munt) dus ik kon de bus nog betalen.
Dacht ik.....
Want, in Nicaragua accepteren ze geen muntstukken van de dollar ! Dus daar stond ik en na smeken en "dreigen" ( in het nederlands :) ) kon ik niet mee. Ik had echter al gezien dat er buitenlanders in een kampeerwagen bij de grens stonden dus toen die er aan kwamen rijden heb ik ze aangehouden en om 15 cordoba ( 47 eurocent) gevraagd. ze gaven er 20 en vroegen een dollar terug..
In het eerste stadje kon ik geld pinnen en was dus weer gered.

De rit naar Esteli ging goed en was ook erg mooi, landschappelijk gezien.

12 februari

Vandaag een beetje rondgelopen, natuurlijk de plaza met in dit geval een kathedraal en er was een museum waar ik in ben geweest. Ik hoopte wat meer over de flsn te zien, en er was  wat informatie over de oorlog in Esteli.
Verder is hier niet veel te beleven dus morgen ga ik verderop kijken.

groeten       tot................

fotos 31e verslag terug naar route / zurück nach route / back to route Home-Index