verslag  28

datum 20 januari    temperatuur : 24
fietsen  8500 km - Trein 1200 - Bus 3020 - Liften 428 - vliegen 2000 - boot 75
standplaats : San Pedro La Laguna

 fotos 28e verslag

 

16 januari

Met een kop koffie op de pier in de zon in een hangmat begon de dag prima. Na de koffie en een beetje lezen een ontbijtje en toen was het weer tijd om even in een strandstoel te liggen en af en toe de zee in te lopen. Je kan een heel eind lopen voordat het water tot je heupen komt en het water is warm.
's Middags niet veel meer gedaan dan 's morgens dus de dag ging kalm voorbij

17 januari

de dag begonnen als gisteren, wel een jaartje ouder, 66 en dat merk je wel hoor.
Na de hangmat en de koffie naar een waterval gelopen, maar er was bijna geen water vanwege de droogte. Het was mooi om te zien en de rivier een stuk op en af te lopen.
Verder de bestemming bepaald voor morgen. Ik ga naar San Pedro La Laguna aan de andere kant van Guatamala.
Eens kijken of ik het redt met lopen-taxi-boot-bus en weer bus.

18 - 19 januari

Nou, de reis was een belevenis op zich.
Het werd uiteindelijk :
lopen - taxi - lopen - wachten - boot - bus - overnachten - bus - taxi collectivo - bus - andere bus - weer andere bus - bus - boot - lopen.

's Morgens vanuit het hotel naar de brug over de rivier gelopen waar een taxi wachtte. Na de amn vertelt te hebben dat de normale peijs de helft was van wat hij vroeg bracht hij me naar het dorp naar de bank want mijn portemonee was uitgedroogd.Ik was aan de late kant voor de boot maar moest nog geld hebben. ATM dus, maar die werkte niet en in de bank stond er een lange rij. Dan maar aan de overkant in Livingstone pinnen en betalen. De boot was er nog maar was vol zei de "captain". Volgens mij kon het nog prima met mijn kleine kontje maar nee hoor, ging nietdoor. De volgende boot ging 's middags om 2.30 uur.
Geen San Pedro dus vandaag.

In livingstone, toch nog ruim een uur varen, kon ik vrij vlot met de bus van 4 uur. 3,5 uur rijden volgens de kenners van de busbussiniss. Op naar el progreso, waar ik om 21.30 uur aankwam. Hij stopte wel tegenover een hotel dus dat kwam mooi uit.
ook 's morgens toen ik de bus naar Guatamala-stad nam. Daar moest ik toch een andere bus kunnen vinden die naar San Pedro La Laguna ging.
Die was er ook wel, maar dan moest ik eerts met een taxi-collectivo, een kleine bus waar meer mensen in gaan, naar een ander busstation aan de andere kant van guatamala-stad. En dat gaat minder makkelijk door deze stad. Druk verkeer wat altijd eesrt wil afslaan enz. Na toch bijna een uur stonden de "chickenbussen" klaar en ook kleinere bussen. Ik neem de chickenbus besloot ik.
Na weer een redelijke tijd verlieten we zo'n beetje de stad en zat de bus al aardig vol. Maar er kan altijd meer bij, dus zaten op de 2 persoonsbankjes alweer 3 personen.

Bij het stoppen van de bus om mensen uit te laten stappen komen er mensen tegelijkertijd de bus in en zit er ook iemand met zijn dikke kont naast 2 anderen op een bank. Die kont hangt dan voor meer dan de helft in het gangpad waar van 2 kanten mensen door willen met een boel bagage. Na een potje vrij worstelen lukt het ze warempel om uit en in te stappen.
Dan verlaten ook de verkopers van allerlei snoep en koek en fruit de bus of komen er weer nieuwe met hetzelfde spul naar binnen. Een kompleet gekkenhuis en als er dan weer iemand met een fors postuur binnenkomt hoop je dat ze niet naast je komt zitten.

Op een gegeven moment vroeg een man naast me waar ik heen moest. Toen ik het zei keek hij op zijn navigatie en liet me zien waar ik eruit moest om een andere bus te nemen. Dat was een flink stuk naar het noorden, zodat ik dacht dat het weer aardig laat ging worden. waar ik er precies uit moest was me ook niet duidelijk, maar gelukkig was er een andere man die dezelfde kant op ging dus die nam me op sleeptouw. Na uiteindelijk nog 2 keer een ander bus genoemn te hebben was ik aan de andere aknt van het meer dan waar ik zijn moest. Naar de boot dus die er ook wel 20 minuten over deed om het meer over te steken. Daar eindigde ik dan zoals ik begonnen was, lpen naar het hotel.

Het meer ligt op 2000 meter hoogte en het waait nu redelijk hard. Het is dus gewoon fris en ik heb nog geen lange broek. In Guatamalastad wilde ik een lange broek kopen, maar de taille ging maar tot maat 30. Toen ik de broek paste en mijn buik ontspande vloog de knoop door de winkel :)
Dus maar hopen dat het morgen overdag een beetje lekker weer is.

20 januari

Na een rustig ontbijtje en een kleine gasexplosie in het hotel, zonder gewonden, heb ik eerst weer even een wasje weggebracht en ben naar het andere dorp, San juan, gelopen. Een lekkere wandeling ter compensatie van het lopen naar de top van een vulkaan. Dat was nl. 6 uur lopen wat ik met mijn heupjes toch maar niet doe. Het was een aardig dorpje met veel muurschilderingen, maar verder weer de bekende winkeltjes.

Terug in San  Pedro door de buurten gelopen waar de bevolking woont. Leuk om te zien hoe relaxed men het leven leeft. (zo op het oog natuurlijk, want het echte zie je niet echt, echt niet)
verder besloten om een nacht korter te blijven want ik heb het wel gezien hier.  Morgen met een shuttle naar Al Antigua, een koloniale stad verder naar de kust.

groeten       tot................

fotos 28e verslag terug naar route / zurück nach route / back to route Home-Index