verslag  27

datum 07 januari    temperatuur : 28
fietsen  8500 km - Trein 1200 - Bus 2397 - Liften 428 - vliegen 2000 - boot 35
standplaats : Flores

 fotos 27e verslag

 

7 januari donderdag       

Het schiet al weer op. Vandaag gaan we naar Tulum, waar ik in een hostel ga tot zondag en de anderen in een luxe resort om even een paar dagen alleen te relaxen. Morgen zien we elkaar nog wel om hier een mayaruine te bekijken en aan het strand te liggen.
Het hostel ziet er aardig uit, er zijn flink wat mensen, meest jongeren.
Voor morgenochtend heb ik "eggs and bacon" gekocht. Toen ik benden in de gemeenschappelijke ruimte zat zag ik dat het ontbijt bij de overnachting was inbegrepen dus ik kan me klem eten.

8 januari

vandaag stond een bezoek aan een "grande cenote"op het programma. Zwembroek en snorkels mee want je kon er prima zwemmen. En dat was niet overdreven, het was een mooie grote grot met helder water. Er waren "scuba" duikers, diemet zaklantaarns doken. Als je dan boven hun snorkelde was het een mooi gezicht om alle stalagtieten en - nieten te zien onder water.

Marit vond het ook spannend, door een gang zwemmen met haar vader en dan ook nog de schildpadden voeren.

Na het zwemmen een stuk strand gezocht aan de zee om te .... .
Bijna de hele kuststrook waar we iets zochten was bezet door bedrijven met een restaurant, resort of andere bussines.
Uiteindelijk een restaurant gevonden bij een hotel waar we zomaar ook op het strand mochten.

Daarna maar even duidelijk  proberen te maken aan Marit dat ik in en ander hotel ging slapen en dat zij naar huis ging, want het was een konstante  vraag : "waar is opa nou?" toen ik in het hostel was.

9 januari

vandaag even naar de bus geinformeerd richting Chetamul aan de grens met belize. Met de "autobuscollectivo" was het in ieder geval meer dan de helft goedkoper en zat je bij de lokalen.
Daarna een fiets gehaald, gratis bij het hostel inbegrepen, en weer naar het strand gegaan om te zwemmen. Het was in ieder geval bloedheet weer dus lekker in het water.

10 januari

Met 5 andere toeristen gingen we richting Chetamul en onderweg sloegen we een aanbod af om ons naar chetumal te laten brengen in een busje. Volgens 1 van de mensen was het veel goekoper met de regulere bus. 10 hele pesos duurder bleek het te zijn. Ach, daar komen we ook wel weer overheen :).

Het hostel was ok, de stad niks. Alleen even een hap eten en de reis voor de volgende dag geregeld.

11 januari   maandag

Op tijd opgehaald voor de bus naar Flores. Eerst geld pinnen want er moest betaald worden. In dollars en quetzals (guatamalaans geld). Via de stad Belize om andere toeristen op te likken. het begon al lekker bij het verlaten van Mexico. Ik had betaald toen ik binnenkwam enhoefde niet te betalen bij het uitreizen. Aangezien ik geen rekening had van de betaling moest ik toch betalen. Maar ja dat moet je niet doen natuurlijk. Na wat bekvechten met de manachter de balie bij de douane werd hij kortaf en stuurde me naar de chef. Die gaf uiteindelijk toe dat ik wel betaald moest hebben, maar ik moest dat nu weer doen vanwege de missende rekening. Nou ja met een bus vol die staa te wachten geef je dan toe en betaal je uiteindelijk. ( ook zonder een bus vol, anders kom je het land niet uit :) ).

Op naar de volgende halte, de grens belize-Guatamala. Ik had op internet gelezen dat je bij alleen een doorreis die niet langer was dan 24 uur niet hoefde te betalen als je het land uitging. De douanedame was het daar niet me eens en ik belandde weer bij een chef, die alleen maar zei dat dat de regel was. Uiteindelijk ook betalen dus. Nu had ik geld gewisseld bij een mannetje maar ik moest naar de wc. Dat koste 1 dollar en ook nog 1 dollar voor een jongen die ook moest maar geen dollars had. Laat ik nou precies die 2 dollar tekortkomen op de 30 die iki moest betalen. Een andere toerist gaf me  dollar dus ik had weer genoeg. Om even te pesten zei ik tegen de dame dat naar het toilet was geweest en 2 dollar tekort kwam. dat vond ze niet grappig en het was kortaf : 30 dollar of niks". Humor is lastig.

Uiteindelijk weer allemaal in de bus en naar Flores. Ik dacht dat de grens met Guatamala een stukje verderop was maar dat bleek niet zo te zijn. Dus zat ik in Flores in het hostel en hoorde van de anderen dat er een grenskantoor was over de grens met Belize. Nooit gezien.

De volgende dag maar even regelen.

In het hostel bleek boven dien dat ik een verkeerde boeking had gemaakt, ik had de boel met een ander hotel verwisseld. Dat werd keurig opgelost dus ik kon slapen.

een gezellig hostel met bomen in de zaal en soms wel dat en soms niet.

12 januari

Nou, vandaag het paspoort regelen. Eerst naar een politiebureau. Op straat aan een politieagent gevraagd en na duidelijk gemaakt te hebben wat er loos was hield hij 2 agenten in een auto aan. Die brachten mij naar een immigratiebureau. De dame daar zei dat het gen probleem was, als ik doorreisde kreeg ik bij het verlaten gewoon 2 stempels. Zij klonk niet erg overtuigend en ik had al opgezocht dat je waarschijnlijk een boete moest betalen van zo'n 30 us dollar.
Door iemand in het hotel doorverwezen naar het bureau voor toerisme waar ze het immigratiehoofdkantoor belden in Guatamalastad, wat ik zelf ook al had geprobeerd, en te horen kregen dat ik naar de grens terug moest, een boeten moest betalen. of weer belize in meost en dan weer Guatamala in kon. (wat dus weer betekende dat ik voor de uitreis uit Belize weer moest betalen :) )

En zeg nu nog aar eens dat reizen leuk is......

Aande grens aangekomen, 1,5 uur met de bus, wilde de man geen stempel geven zonder boete, ook niet na mijn uitleg en argumenten,  het is maar 1 dag, ik ben al oud en vergeetachtig, maar toen ik zei dat ik maar 7 dollar had was hij wel geneigd om een stempel te geven als ik dat geld onder een map neerlegde.
En ja, corruptie moet je niet aan meewerken, maar verliezen doe je toch en betalen moet je ook...... :(

Dus eindeloijk de boel geregeld en weer 1,5 uur terug met de bus.

s'Avonds was er een feest op het plein, weer iets katholieks deze week, en hebben we met een stel lekker staan kijken en luisteren naar de muziek. er was een nederlander die hier met de fiets was en in Alaska was begonnen dus genoeg te kletsen, Hij ging nar ArgentiniŽ. (maar ja hij was 11 jaar jonger :)

13 januari

Even rustig aan vandaag. Met een jongen uit AlbaniŽ een bootje genomen naar de andere kant van het meer en daar een stuk gewandeld. Op het vaste land, over de brug, geinformeerd naar een bus om verder ta gaan en door kleine winkelstraatjes gelopen vol met kraampjes, bussen, tuktuks en etenstentjes. Een heel gedoe dus.

s Ńvonds weer feest op het plein, waar ik tot 11 uur ben gebleven want morgen ga ik naar Tikal, een andere hoop "oude stenen".

14 januari

Om 4 uur in de morgen ging de wekker om vroeg in Tikal te zijn. Ik had allen de bus en de entree om lekker zelf rond te lopen. De tempels liggen in de jungle die rond die tijd ook wakker wordt. Een kabaal van jewelste zo af en toe van alle papagaaien die daar rondvliegen. Verder laten de  spidermonkeys goed van zich horen met hun gebrul.
De tempelsite zelf is erg indrukwekken vanwege de grote verscheidenheid en de ligging. Het is groot en dus vond ik het rond 12 uur wel genoeg en heb de bus teruggenomen. Ik was niet de enige, volgens mij gingen ze allemaal terug.

vaniddag een andere zwembroek gekocht want de mijne hangt in Tulum op het balkonhek te drogen. Zal nu wel droog zijn denk ik.

Morgenochten om 8 uur vertrek ik naar Livingstone aan de kust. De bus brengt me tot Rio Dulce en hoe het dan verder gaat is totaal onduidelijk. Ik hoorde van iemand iets over een boot de rivier afzakken.
We zult het wel zien, ik blijf daar 3 nachten of meer als mijn zwembroek me bevalt :)

15 januari

Om 7 uur op, om 8 uur op het busstation en om 8.45 uur vertrokken voor een rit van 4 uur naar Rio Dulce. Van daaruit een boot voor een tocht van 35 km naar Livingstone. Dan moest ik nog een kwartier lopen langs de kust om bij het hotel te komen.
In ieder geval erg rustig met het strand voor de deur achter de hangmat. Morgen maar eens even mijn zwembroek proberen en kijken wat er verder is, maar het zal veel rusten zijn.

groeten       tot................

fotos 27e verslag terug naar route / zurŁck nach route / back to route Home-Index