verslag  17

datum 29 oktober     temperatuur : 34
kilometerstand  6820 km  Trein 1200 km Bus 700 km
standplaats : guamuchill

 fotos 17e verslag

 

 
Morgen ga ik even iemand opzoeken die ik in de bus van Nogales naar Guaymas ontmoet heb. Hij heeft zo mooi zijn naam en adres opgeschreven met de vraag of ik langskwam dat ik dat ook maar ga doen. het is vlakbij Los Michos waar ik sowieso wat langer wil blijven dus misschien kan hij helpen met het vindenvan een onderkomen.

Ook dit zien we wel weer....

ik lees net dat er een tropische storm aan staat te komen met temperaturen tot 35 graden, tsal mij benieuwen.

22 oktober

Vandaag nog niemand opzoeken want waar hij woont is nog een heel eind hier vandaan, dus dat komt nog.

Weer op tijd vertrokken, het begint al een beetje te wennen een uur vroeger. Het is wel zo dat de klok weer een uur vooruit moest vandaag op de grens van Sonora en Sinaloa. Moeten de eitjes nu weer langer of korter koken....

Na over de American pacific highway (weg no 15 ) een tijd gereden te hebben, begon de zon, en het feit dat ik gisteren 120 km gefietst had, hun tol te eisen.
Bij een bezinestation vroeg een chauffeur in het engels of ik naar Los Mochis ging. JA, natuurlijk en even later zat ik in de cabine van een vrachtwagen. De chauffeur bracht de wagen van de grens met amerika naar het zuiden waar die verkocht werd. Hij had enkele jaren in Phoenix gewoont. Elke keer vloog hij heen  en reed hij terug als er een wagen gehaald moest worden.
Als hij me de volgende keer weer zag fietsen zou hij stoppen.
In Los Mochis heb ik een hotel genomen voor een week om uit te rusten.

23 oktober

Lekker geslapen en uitgevonden hoe de TV werkt. Misschien goed voor het leren van de taal, bijna alles is Spaans.
Vanmorgen even de wijk doorgelopen. Hoofdzakelijk marktkraampjes met allerlei goedbedoelde rotzooi. Druk autoverkeer en bussen die met grote wolken uitlaatgas rondrijden.
Ook rijdt de politie veel rond, zwaarbewapend met automatische wapens. Ik heb ze nog niet horen schieten. Ook militairen zijn van de partij. Onderweg waren er trouwens ook veel kontroles.

24 oktober

Vandaag wat rondgewandeld in de stad en lui op bed gelegen, geslapen en gelezen. Voor het avondeten een goed restaurant gevonden waar ik voor 8 euro flink gebunkerd heb.

25 oktober

Vandaag mijn kleren naar de wasserij gebracht en gekeken wat ik niet meer nodig had. Een wielershirt met lange mouwen, waar ik vanwege de kilo's die weg zijn nu 3 keer in pas, een lange broek die ook erg groot was geworden en een paar sokken zijn uiteindelijk op straat beland in een plastic tas en hebben waarschijnlijk een betere eigenaar gevonden. Ik denk nog na over mijn tent, slaapzak en kookgedoe. kan ook eigenlijk wel weg want slapenen eten is niet echt duur hier en een beetje licht fietsen in deze warmte is ook wel lekker.
Verder op de fietsnaar het station om een kaartje te kopen voor de Copper Canyon trein. Die ging de volgende morgen om 6 uur.
Nog even door het plaatselijke park gelopen, wat gegeten, de was opgehaald en een luie avond genomen.

26 oktober

'sMorgens om 5 uur op. Ik hoorde de avond ervoor dat de klok een uur terug moest ivm de zomertijd. De taxi naar het station was mooi op tijd en de chauffeur deed precies wat ik verwacht had. Op mijn vraag hoeveel het was naar het station zei hij 100 pesos. De dag ervoor had ik aan een taxichauffeur gevragd wat het kostte en die had 50 pesos gezegd. We hebben het uiteindelijk maar op 70 pesos afgemaakt.
Ook de tein was op tijd en we vertrokken voor een lange reis van ongeveer 600 km. door de bergen. Het was erg mooi, maar ik had me er meer van voorgesteld na de foto's op internet te hebben gezien. Maar ja die foto's zijn vaak van buitenaf genomen, waar je dan beter de bruggen e.d. kan zien. Toch een indrukwekkend landschap waar de trein naar dik 2000 meter steeg.
We vielen met de neus in de boter, ik was samen met Elisabeth, (een duitse dame die gisteren ook een kaartje kocht toen ik op het staion was) want er was een dorpsfeest aan de gang. Dus inchecken in het hotel en naar buiten. Er was zgn. worstelen aan de gang en het hele dorp was aanwezig. De plaatselijke muziekschool deed een uitvoering, er werd gevolksdanst en de oorspronkelijke indianen die rond het dorp wonen deden hun traditionele langeafstandsloop. Ze starten, al in het donker, en lopen 6 kilometer. Terug in het dorp tiken ze aan en lopen dan de volgende 6 kilometer. Twee van hun hebben een houten bal die ze dribbelend meenemen. begeleid door iemand met fakkels weten ze de weg te vinden.
Ze lopen in een soort korte rok met blote benen. De temperatuur zakt 's nachts tot 5 graden maar dat maakte niet uit voor hun. Voor mij wel want ik had vergten mijn jas mee te nemen. Zelf een flinke extra scheut tequilla in een drankje hielp niet echt tegen de kou dus ik was blij dat de douche echt warm tot heet water had.

27 oktober

Na ongeveer het beste ontbijt van alle hotels in Mexico hebben we een tour gedaan met een lokale touroperator. 5 Uur met de auto door het reservaat waar de oorspronkelijke indianen wonen. Het was een mooi gebied met rotsen in allerlei vormen. Na gewndel, een bezoek aan de missiepost en een groot meer reden we naar een ander park met een waterval. Zelfs zonder erg veel water was het nog een  redelijk gespetter.
Terug in Creel hebben we eerst een bijzonder lekkere halve kip gegeten. s'Avonds vonden we zelfs nog een barretje om wat te drinken.

Tja en dan toch maar het lijstje van vergeten spullen :

1 bidon ergens bij een meer in Canada
1 zwembroek, ik denk in Yellowstone
1 fles shampo, ergens in de douche
1 windjack ergens van de fiets gevallen

EN.... tromgeroffel
1 HOED die in de trein naar creel is blijven liggen. (dit is hoed nummer ?? tijdens het reizen)

heb weer een nieuwe, een pet in dit geval, zal me benieuwen hoe lang die bij me blijft.

28 oktober

Vandaag terug naar Los Mochis na gewekt te zijn door de kerkklok die op ongeveer 6 meter van het raam hing. Elisabeth met de bus door naar Chihuahua en ik met de trein terug naar Los Mochis. Een duur kaartje, want er reed deze dag alleen maar 1e klas. Een lange reis van 9 uur. Omdat het hetzelfde traject was als op de heenweg duurde het ook nog eens langer voor het gevoel.
Gelukkig zat ik naast een mexicaan die engels sprak, een hoteleigenaar uit Creel, dus we hebben flink wat afgeouweklept.
Toch nog een leuke foto gemaakt van een rots. Er werd door de conductuer omgeroepen dat de rots eraan zat te komen en zelfs de machinist, die eerts een station was vergeten en terug moest... , dacht eraan om de fluit te laten fluiten. (voor de rots zie de foto's).
Uiteindelijk rond 9 uur weer in het hotel waar ik me afvroeg hoeveel nachten ik nog had.

Hoe je via een nietje in een politieauto komt

Vanmorgen vroeg ik in het hotel hoeveel nachten ik nog had. Er kwam gelijk een heel verhaal en ik begreep dat ik de laatste nacht gehad had. Ik heb dus alles ingepakt en ben vertrokken. Eigenlijk was het nog niet mijn bedoeling maar ze hadden de kamer alweer verhuurd. ( nu weet ik dat ik nog wel een nacht tegoed had)
Goed, even een ontbijtje in de stad en op weg naar Guasave, naar de man die ik in de bus had ontmoet. Het fietsen ging niet erg lekker, ik had een beetje last van maag en het was erg warm.
Wat vaker stoppen dus en rusten en bijvoorbeeld een kokosnoot eten en drinken. Op een gegeven moment ging het wel weer aardig en ik draaide bij een benzinestation naar binnen en hoorde PSSSSSSSSSS.
Lekke band. Ik was door een nietje gereden en er zat een redelijk gat in mijn binnenband.
OK, geen probleem, fiets op de kop en plakken, onder de belangstelling van 2 mexicanen. Bij de pomp de band oppompen, die was te zacht dus een beetje erbij.......  PANG, band naar de gallemiezen. Geen reserve binenband dus.....
Gelukkig wisten de mannen een fietsenwinkel in het dorp en daar verkochten ze waarempel ook nog de goede maat. Made in China.. lang leve de Chinezen.
Toch maar iets korter, want toen ik bij de fiets terugkwam paste het ventiel niet door het gat in de velg. Ook hier wisten de mannen raad en wezen naar een reparatieplaats waar ze keurig het gat iets groter geboord hebben. Opgelost. Weer naar de pomp om er lucht in te krijgen. Toen de band er eenmaal omlag en de boel weer werkte wilde het wiel niet draaien. Er bleek een bobbel op de band te zitten en bij nader onderzoek was de buitenband gescheurd.
Ik vond dat ik toch in Guasave moest zien te komen om daar bij een goede fietsenzaak de boel op te lossen.
Liften dus maar. Is toch niet makkelijk in Mexico.
Ik had de fiets op de oprit van de "snelweg" gezet en er kwam een politiauto aan. Ze stopten en ik ging naar ze toe want ze reden in een ..... ja ja ... een truck. Op mijn vraag of ze naar Guasave gingen zeiden ze ja en op mijn vraag of ik kon meeliften belden ze even met het hoofdburo of zoiets en ik kon de fiets achter op de truck leggen. Dus zat ik even later naast een automatisch wapen op de achterbank. Zij hadden ondertussen Ricardo, de man van de bus, gebeld en die kwam mij een stuk verderop ophalen.     
De agenten vonden het wel apart dat ik zo ver fietste, maar vroegen wel of ik gek was, zoals de meesten dat vragen.
Ricardo kwam er aan en de fiets ging achter in de auto. In Guasave direct naar een fietsenzaak waar ze voor 10 euro een nieuwe buitenband erom hebben gelegd en de voorband naar het achterwiel hebben gedaan. Het is geen Schwalbeband maar ik ben er eerst mee geholpen.
Bij Ricardo thuis gegeten . een groot bord garnalensoep. Maar niet zo'n soepje waar 10 garnalen in zwemmen, maar eenlaag van een 3 cm. garnalen met een pittige soep er doorheen. Hij had ook 5 containers vol garnalen staan. Die ging hij de volgende dag naar Phoenix brengen, dus mijn bezoek duurde maar kort.
Hij heeft me uiteindelijk naar een hotel gebracht, waar je kamers per uur kunt huren :) , en daar blijf ik een nachtje.
Morgen weer een stukje verder en dan maar eens serieus naar een leuke plek ergens aan het strand gaan kijken.

29 oktober

Zag gisterenavond toen ik op bed lag dat er een grote spiegel aan het plafond zat......  Spannend hoor :)
Vroeg vertrokken ivm de warmte en ook weer vroeg een hotel opgezocht in guamuchill.
Blijf hier 2 nachten en ga dan verder om eindelijk een beetje bij de kust te komen.
 

groeten       tot................

fotos 17e verslag terug naar route / zurück nach route / back to route Home-Index