verslag  16

datum 17oktober     temperatuur : 32
kilometerstand  6581 km  Trein 1200 km Bus 700 km
standplaats : Navajoa

 fotos 16e verslag

 

18 oktober

Gisterenavond was er een aktiviteit van een groep die zich bezighoud met de Native Americans en anddere minderheden in Amerika. Het was een bijeenkomst in het hostel, in de tuin, waar verschillende mensen iets lieten horen in de vorm van een verhaal, rap, zang of poëzie. Een leuke avond, waar je de amerikanen weer van een andere kant zag.
Vandaag eerst een stuk in de buurt gelopen. Er zijn in een gedeelte van de wijk een heleboel muurschilderingen gemaakt. Daarna heb ik een dagkaart voor de tram gekocht en ben van het ene eind naar het andere eind gereden en hier en daar wat rondgelopen. Het blijft me toch een beetje verbazen hoeveel mensen er op straat zwerven en bedelen en dronken zijn en geestelijk niet helemaal volledig,of in ieder geval met een kortsluiting.
Ik kreeg het volledige levensverhaal van een jonge gast te horen die naast me in de tram zat. Alles kwam voorbij, voor zover ik het kon verstaan, opa, oma, vader en moeder die hij haatte. Geweren en amunitie en alles wat er bij hoort.
Ik krijg toch een soort van plaatsvervangende schaamte dat ik zo makkelijk leven heb op dit moment.

Aan het eind van de middag kwam de volgende aktiegroep, een aantal mensen die eten maakten voor de daklozen en hongerigen. Het zat wat tegen want er was bijna geen eten te krijgen vanwege iets met de supermarkten. Met wat ze uiteindelijk toch te pakken kregen gingen ze de straat op, maar ook dat viel tegen omdat het regende. Er was dus uiteindelijk eten over. Tijdens het praten over voedsel dat weggegooid wordt, bleek na info op internet dat Frankrijk een wet heeft aangenomen dat supermarkten geen voedsel meer mogen weggooien op straffe van 25000 euro per overtreding.

19 oktober

Op tijd op om te bellen hoe laat de bus naar Nogales ging. 9.30 Uur was de bedoeling. De fiets ging makkelijk achterin de "Van".
Via Tuscon en onderweg nog wat mensen oppikken ging het naar Nogales aan de grens met Mexico.
Wat daar direct opviel was de muur die tussen Mexico en de VS staat. Amerikaanse douane heb ik niet gezien en de Mexicaanse was makkelijk. Een formuliertje en na betaling van zo'n 25 euro had ik 180 dagen toegang. Dat de mevrouw achter de balie in 1e instantie niet het verschil zag tussen het amerikaanse visum in mijn paspoort en de persoonlijke gegevenspagina was niet zo'n punt..... :)

Eenmaal in Mexico begon direct het gedoe van Taxi Taxi, change money enz. Op de fiets naar de busterminal die gelukkig niet zover weg was en aan de goeie kant van de bergen, waar ik een kaartje kocht naar Guaymas. Volgens het kaartje vertrok ik om 16.30 uur en kwam ik aan om 04.30 uur. een lange zit dus maar het bleek niet helemaal te kloppen want we waren er om ha;f twaalf 's avonds. De fiets werd zonder gedoe gewoon op de rest van de bagage onderin de bus gedaan. Bij het uitladen moest ik wel even optreden omdat de jongen die de bagage uit de bus haalde aan mijn fiets begon te trekken. Hij bleef maar even uit de buurt totdat ik het zelf had gedaan.
in het donker een hotel gevonden, wat het meest erge bleek te zijn waar ik tot nu toe geslapen heb.

20 oktober

Het hotel heb ik overleefd en om 7 uur 's morgens zat ik op de fiets om eerts verder langs de kust te gaan. Hier in Guaymas is het niet echt mooi, industrie e.d. eerst even het personeel van een soort supermarkt aan het werk gezet. Ik had de verkeerde machine voor koffie aangezet, een beker eronder en op een knop gedrukt. Het bleek de machine om een groete pot koffie te zetten, dus er kwam een overstroming.....  Het werd wat lachend weer opgelost.
Onderweg gestopt om wat te eten bij een stalletje aan de weg. Vordat ik er erg in had had ik al eten voor mijn neus staan. ben benieuwd of het goed gaat want het zag er nou niet echt schoon uit.
Een lange weg richting zuiden met af en toe wat druk vrachtverkeer. Het gaat echter wel goed, ze houden redelijk rekening met mij. Ik zit nu in Vicam in een motel. Hier is het wel schoon, simpel maar het voldoet. Het is wel aan dezelfde drukke weg waar de hele nacht het verkeer door zal gaan hoorde ik. Als ik het goed heb kan ik morgen een gedeelte een alternatieve weg nemen. We zien het wel weer. Mexico is even wennen. 

21 oktober

Vroeg op, een bak koffie, tenminste .. het ruikt naar koffie, ziet eruit als koffie dus het zal wel koffie wezen.... :(

Ben en voel me niet ziek dus het eten gisteren ging goed. En als ik daar niet ziek van ben geworden word ik waarschijnlijk nergens meer ziek van.

Eerst een eind de doorgaande weg gevolgd en toen naar binnen gegaan. Was leuk, even een poosje door gewone dorpen, onderweg weer een soort koffie ( gewoon oploskoffie maar dat vind ik niet zo lekker...), een colaatje en een gratis maaltijd gehaald. (ik wilde betalen maar dat hoefde niet) en toen kwam ik weer op de doorgaande weg. Veel alternatieven zijn er niet en de zijweg die ik later nam veranderde in een zandweg met kuilen. Als je al de kuilen kon vermijden had je een schop nodig om het zand en stof uit je oren en neus en ander openingen in je lijf te halen. Dar feest wilde ik niet dus maar weer omgedraaid en naar de autoweg gegaan. Bij het overgaan in een tolweg vroeg ik de politie die er, zwaar bewapend, stond of ik door kon gaan. Dat kon maar dan moest ik even rechts langs de tolpoortjes zodat ik niet hoefde te betalen. Een goede brede vluchtstrook was er in ieder geval wel. Uiteindelijk zit ik na 120 km weer in een , dit keer, goed hotel voor een zacht prijsje.
Morgen ga ik even iemand opzoeken die ik in de bus van Nogales naar Guaymas ontmoet heb. Hij heeft zo mooi zijn naam en adres opgeschreven met de vraag of ik langskwam dat ik dat ook maar ga doen. het is vlakbij Los Michos waar ik sowieso wat langer wil blijven dus misschien kan hij helpen met het vindenvan een onderkomen.

Ook dit zien we wel weer....

ik lees net dat er een tropische storm aan staat te komen met temperaturen tot 35 graden, tsal mij benieuwen.

groeten       tot................

fotos 16e verslag terug naar route / zurück nach route / back to route Home-Index