verslag  10

datum 14 september     temperatuur : 22
kilometerstand  4500   km  Trein 1200 km
standplaats : voorbij Jackson

 fotos 10e verslag

 

31 augustus

Weer met de squats op stap geweest, maar niets gezien, alleen koeien die in de bergen lopen.
De barbeque was gezellig. Reggie, de vrouw die de barbeque organiseerde, was sinds 3 jaar niet meer in haar huis geweest en vond het dus tijd om de buren ui te nodigen. Iedereen nam zijn eigen drank mee, wat me deed denken aan de ämerikaanse"fuif die je vroeger gaf en iedereen ook zijn drank meenam. Er nooit bij stil gestaan dat dat inderdaad de gewoonte hier is.

1 september

Mike heeft me boven op de Mc Donaldspas afgezet, zodat ik een ontieglijk eind naar benden kon vliegen. 65 kilometer ging het op een mooie brede wg voor zeker 15 km lang. In Bozeman in een motel geslapen en bij de chinees heel veel gegeten, zoveel als je wou voor 12 dollar. Ik heb denk ik alle verschillende manieren van kip klaarmaken geproefd.

2 september

2 passen op 1 dag!!

Van Bozeman ging het richting Livingston. Omdat ik niet de snelweg (interstate) mag moest ik een andere weg door de bergen nemen. Heel erg mooi, maar flink stijgend. Op eeen hoogte van zo'n 1700 meter, ik kwam van 1450 was de eerste pas. Ik hoopte dat ik de pas van de interstae voorbij was, maar die moest ik ook nog doen. Op de parallelweg moest ik nog eens en flink stuk omhoog.
Vanuit Livingston de toegangsweg naar Yellowstone genomen en in de middag met een harde tegenwind ergens aan de yellowstoneriver gekampeerd.

4 september

Ik mis een dag ergens, maar ja er zijn veel dagen dus wat maakt het uit.

Zit in Yellowstone op de campin in Mammoth Hot Springs.
Na een redelijk begin na de ingang van het park, ging het steeds steiler omhoog en uiteindelijk moest ik de laatste 4 km duwen. Een stijging van 350 meter bracht me op een hoogte van 1900 meter. Pittig, maar dat is pas het begin. Ik blijf hier 2 of 3 dagen en moet dan weer 400 meter omhoog.....
maar even zien of ik een slachtoffer kan vinden die me naar de pas brengt. :)
eerst maar eens rond kijken en in de hotsprings duiken.

5 september

Vandaag naar de hotsprings gegaan om te bezichtigen. Het is een apart gezicht om de stoom en het hete water uit de grond te zien komen. Door de chemicalien en de levende organismen kleuren de rotsen in o.a. allerlei tinten groen, blauw, grijs en geel.
Op verschillende terassen komt het water uit de grond en vormt grillige rotsformaties.
de geur van sulfiet is goed te ruiken.
Vanavond een lekker bord spaghettie met zalm (uit blik) gegeten.

6 september.

Een rustig ontbijtje na een koude nacht. Het is rond het vriespunt en de sokken moeten weer aan.
tegen de middag naar de publieke hotsprings gelopen bij de rivier. Eerst even een pittige klim en een afdaling. Langs de rivier was er een waterstroom die uit de berg kwam en in de rivier was met rotsblokken een soort bad gemaakt. Zwembroek aan en in het water. Het was zaak om een plekje te vinden waar het niet te warm was maar waar ook niet het koude rivierwater je adem afsneed.  Ik denk dat het waer uit de berg wel zo'n 40 graden was. Een erg hete douche zeg maar, en wanner er zo'n stroom tegen je lichaam aankwam was dat niet echt lekker. Regelmatig zag je dan ook de hele goegemeente overeind komen met een of andere kreet.
Maar goed het was lekker en gezellig, want de amerikanen maakten meteen een praatje.
's Middags met Steven zitten kletsen over van alles en nog wat bij 2 biertjes. Na het eten iemand gevraagd of hij mij omhoog kon brengen naar het hoogste punt op de weg naar Norris. Was goed dus dat was een pak van mijn hart. Ik denk dat ik anders 4-5 km. de fiets had moeten duwen.  Steven kwam ook nog vragen of ik om 6 uur de volgende morgen mee wilde met de auto om wild te gaan kijken. TUURLIJK......  morgenstond enz.  :)
Dus voordat de zon was te zien in de auto. En we hebben wild gezien. Elks (of elken??), die vrij veel voorkomen, ze liepen de volgende morgen zelfs langs mijn tent, en kleine kudde bizons die de weg overstak. Een antilope die mooi in de morgenzon stond te wachten om op de foto te gaan. Geen grizzlys of zwarte beren.
Het is een heel mooi park met een voor onze begrippen heel groot oppervlak.

7 september

Dus met de auto naar het hoogste punt en dan kom je op een hoogvlakte die een beetje heuvelachtig naar het zuiden loopt. Prima te fietsen, hoewel ik me afvroeg of de hoogte van 2200 meter de spieren niet een beetje slap maakte. Koud was het in ieder geval wel en een redelijk windje.
Op de camping tent opgezet en toen aan de praat gekomen met een golfoorlog veteraan met 1 been en een redelijk rechtse opvatting. Wel een goedie gast want hij bood me aan om mee te gaan naar het volgende "dorp", Canyon, waar een winkel was zodat ik de voorraad een beetje kon aanvullen. Daar een pak met 12 eieren gedeeld met 2 fransen die 12 ook teveel vonden en na het inslaan van 1 aardappel, 2 tomaten, 1 ui, brood, een zakje worteltjes, een fles sinaasappelsap ging het richting camping. 's Avonds nog even een praatje van de parkranger aangehoord over bergleeuwen en andere dieren in het park. Dat wordt op alle campings gedaan op bijna alle avonden.

8 september

Na een erg koude nacht, waarin ik zelfs mijn jas heb aangedaan, ik hoorde vanmiddag dat het 4 graden gevroren heeft, op de fiets naar de hotsprings hier in Norris Hotsprings gegaan. Hier zijn ook geisers en er waren er 2 die ook nog zo vriendelijk waren om te gaan spuiten. Op de foto's is te zien wat hier moeilijk te breschrijven is. ( als de foto's goed zijn tenminste).
Het wordt rustiger op de campings, de vakanties zijn voorbij.
Morgen ga ik naar  Bridge Bay, dat ligt aan Yellowstone Lake, op 2350 meter, dus een beetje klimmen en een beetje kouder denk ik aan het water. maar ik he 4 paar sokken bij me dus dat moet goed gaan.

9 september

Klimmen ging goed, de heuvels/beregen waren niet zo hog t.o.v. het beginpunt, maar de wegen zijn erg lang omhoog, maar dat betekent ook vaak erg lang naar beneden.
Ik deed rustig aan, onderweg wat vaker stoppen, een beetje kletsen met anderen die dar stonden en om ongeveer 4 uur was ik Bridge Drive. Helaas was de camping daar gesloten en de volgende was 34 km verder. Dat werd dus flink doorfietsen, want ik was bang om in het donker te fietsen, waarschijnlijk tijdens "dinnertime" van de grizzlys. :)
Maar het viel mee en ik was op tijd op de camping in Grantville.

10 september

Vanmorgen gelift naar de "Old  Faithfull", de meest bekende geiser van Yellowstone. Het is op zich niet zo ver van Grantville, maar er zitten 2 passen in die je op de heen- en op de terugweg moet nemen dus .....
Vrij snel bijna vanaf de camping een lift naar Old Faithfull en ik was aar op tijd om de geiser te zien spuiten. Een mooi gezicht, daarom zitten er ook enkele honderden mensen te wachten tot dat ding zin heeft om aan het werk te gaan.
Daar verder een betje rondgelopen en tevel foto's gemaakt.
Terug duurde het een kwartiertje voor ik een lift had en die bracht me bijna bij de camping waar direct een andere auto stopte en mij meenam.
de middag doorgebracht met eten en eten kopen. Aan de praat geraakt met 3 broers van mijn leeftijd die op de plek naast mij stonden en me uitnodigden om mee te eten. Zalm met groente  bonen en wijn maakte een prima maaltijd. Ook een flinke discussie met de oudste, een echte republikein, was leuk en ging in een goeie sfeer.

11 september

Ik zit nu in de wasserette te typen en op de droger te wachten. Ik heb net voor de eesrte keer in ruim een week gedoucht. Op de campings in het park waren geen douches, maar ik rook nog niet echt zurig :)
Vandaag rustig aan, een beetje wandelen, eten en lezen (mijn derde !!  engelse boek) en morgen ga ik naar het zuiden uit het park richting Salt Lake City. Ik ga niet naar de kust, wat betekend dat ik ongeveer 4 weken voor ga lopen op mijn "tijdschema".
Of dat zo blijft is de vraag, want ik kan altijd weer veranderen.

12 september

Een redelijk zware tocht om uit het park te komen. Stijgen en dalen dus het zuur in de beentjes kwam en ging.
Wel een mooie tocht met veel uitgezichten.
uit Yellowstone de eerste camping gekozen. De prijs ging direct erg omhoog :  38 dollar voor een nacht tov 5 dollar in Yellowstone......
Maar..... uiteraard ging het anders. Ik vroeg de man of er geen andere mogelijkheid was en uiteindelijk zei hij dat er een groep fietsers stond en misschien kon ik me bij hn aansluiten. Op hetzelfde moment kwam de leider van de groep het kantoor binnen en zie dat het goed was en dat de volgende morgen om 8 uur ontbijt klaarstond. Het was een groep van 24 personen uit verschillende landen die olv een nederlander een tocht over de Great Divide maakte, van Canada naar de grens met Mexico.
kijk maar op : http://bike-dreams.com/BD/NL/Home.php

De meeste deelnemers waren van mijn leeftijd of iets jonger, een leuke enthousiaste groep.
's Avonds tijdens eten en een biertje lekker zitten kletsen over vaenw.

13 september

Na een ontbijtje de tent ingepakt en vertrokken richting zuiden. Het was weer eerst klimmen, maar op een gegeven moment kwam ik op een hoogvlakte die zo'n ik denk 30 km doorging.
een aardig windje tegen was niet zo leuk. maar het ging goed en de bergen van Grand Teton waren mooi om te zien evenals wat bizons, antilopen en een enkele coyote.
Uiteindelijk in Jackson Wyoming gekomen bleek er geen camping te zijn. De motelkamers varieerden tussen 150 en 250 dollar dus dat vond ik geen optie.  Er was een camping 15 km verder dus maar weer op weg. Uiteindelijk na 120 km !! kwam ik op de camping en heb mijn tent opgezet op een plek die bezet was, maar alleen werd gebruikt voor elektra. De man was in zijn zelfgebouwde "Red Neck RV", zoals dat genoemd werd en vond het best dat ik daar mijn tent plaatste.

14 september

van morgen mijn tent verplaatst omdat de plek gereserveerd was en nu zit ik achte de laptop om alles bij te werken na een tijd zonder verbindinegn.
Morgen ga ik weer verder, ik heb en route uitgezocht di niet over al te drukke wegen gaat. (hoop ik)
Het is nog zo'n 400 km naar Salt Lake dus over een dikke week ben ik daar wel.
Hoe het ijdsverloop zal zijn zal ik wel zien. Omdat ik niet langs de kust ga ivm branden die volgens de website nog aan de gang zijn, is de route (voorlopig) zo'n 2000 km korter, ofwel een week of 5.
Nou ik zie  wel weer wanneer het volgende verslag komt
 

groeten       tot................

fotos 10e verslag terug naar route / zurück nach route / back to route Home-Index